TO EAT AND DRINK

'Wat eten we vandaag?' 'En morgen?'
Een vraag waarvan een moeder wel eens kan wakker liggen. Af en toe een fotootje ter inspiratie (met of zonder tips, afhankelijk van de tijd die ik heb :) ).

Hier enkele foto's van taarten en cakes die ik bakte.

Biscuits met slagroom en fruit en rolfondant:



 
Cupcakes voor het verjaardagsfeest van Marie - Lien:
 
 
 

Recept voor een heerlijke guacamole:

- twee avocado's
- 1 teentje look dat door de lookpers gepasseerd is
- een beetje bieslook, fijn gesneden
- een beetje koriander (niet té veel, anders is het om zeep ;) )
- een chilipepertje, fijn gesneden
- sap van een halve limoen
- een geconcasseerde tomaat
- een beetje zout
 
Prak de avocado's fijn en meng alle andere ingrediënten met de avocado's. Zet een uurtje in de koelkast.
Tip: Avocado's kunnen snel verkleuren. Om dit tegen te gaan, leg je de avocadopit er gewoon op. Dit ziet er zo uit:
 
 
Smakelijk!
 

'Vaniliaskifli' oftewel walnotenkoekjes

Dit deeg is een kneeddeeg en moet met de hand gekneed worden. (Eerst de nagels schrobben dus; zeker als je net de baby verschoond hebt...) Deze hoeveeldheden zijn voor heel wat koekjes, zo'n 150 stuks. Je kunt het natuurlijk aanpassen naargelang behoefte.
 
- 500 gram bloem
- 350 gram margarine
- 140 gram poedersuiker (of fijne kristalsuiker)
- 200 gram gemalen walnoten
- 2 eigelen
 
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Alles goed kneden, daarna uitrollen en dan met een vormpje koekjes maken.
 
Een 7 - tal minuten in de oven, daarna nog even afkoelen. Smakelijk!
 
 
 
 
  
 


 Rolgebak voor een feestje!

 De eerste stap bij het maken van een rolgebak, bestaat uit het maken van biscuitdeeg. Dit is niet moeilijk, maar vraagt wel wat geduld. Ik gebruik voor de biscuit het recept uit SOS Piet (Huysentruyt)2 en dat gaat als volgt:
- 5 eieren
- 200 g suiker
- 200 g bloem (Voor een rolgebak neem ik maar voor de helft zelfrijzende, want zo dik moet dat beestje niet worden hé.)
 
 Je verwarmt de oven voor op 180 graden. Voor biscuit gebruik je normaal gezien beter geen heteluchtoven, maar voor een rolgebak kan dit minder kwaad. Leg op je bakplaat bakpapier.
 
Nu komt het deel waarvoor je wat geduld moet hebben. Met de mixer klop je de eieren en de suiker tot een schuimig geheel. Je moet hiervoor 10 minuten mixen (en da's lang, maar je zal het verschil zien)! Daarna ga je voorzichtig de bloem onder dit schuimig deegje spatelen. Niet hard roeren, want anders verliest het deeg al zijn luchtigheid waarvoor je zo lang hebt gemixt.
 
Nu besmeer je het bakpapier volledig met je deeg. Zorg dat het deeg overal even hoog ligt.
Dit zet je nu zo'n 15 minuten in de oven.
 
Ondertussen neem je een verse keukenhanddoek en hou je die even onder de kraan. Je wringt hem heel goed uit en legt hem open op je werkvlak.  Na 15 minuten haal je de bakplaat uit de oven en je stort het deeg op de natte handdoek. Je verwijdert onmiddellijk en heel voorzichtig het bakpapier en je rolt direct je rolgebak op in de natte handdoek. Dit is heel belangrijk om barsten in je deeg te voorkomen. Als je wacht en je gebruikt geen natte handdoek, dan lukt het gegarandeerd niet!
Daarna rol je het deeg weer direct open. Dit ziet er zo uit:
 
 
Nu komt de fun: Je mag hem gaan vullen. Zelf vind ik hem heel lekker met slagroom en frambozen. Je kunt ook wat koude koffie of drank (bv. Mandarin Naopleon, Calvados) op de biscuit sprenkelen om hem wat minder droog te maken. Als je werkt met slagroom, neem dan geen slagroom uit een spuitbus. Die verliest immers veel te snel zijn luchtigheid. Zelf neem ik altijd slagroom met 40 % vet. Die kun je mooi stijf kloppen. Ik voeg er ook wat bloemsuiker bij en een klein beetje vanillesuiker tijdens het opkloppen.
 
Als je rolgebak gevuld is, snij dan de zijkanten mooi recht af, smeer er slagroom op en druk die voorzichtig tegen een bord met hagelslag of bresiliennenootjes. Dit ziet er zo uit:
 

Nu kun je de buitenkant versieren met crème au beurre of slagroom, fruit, marsepein, rolfondant,...
Daarna roep je je gasten erbij die helemaal onder de indruk zullen zijn en die zich met veel plezier op deze taart zullen storten tot er niets meer van overblijft. Vergeet dus niet om op voorhand een schone foto te nemen (zoals ik deed). Smakelijk!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten